Кралицата на ореха - атракция на празника в Орехово
Кралицата на ореха - атракция на празника в Орехово / снимки: Адриан Кулев

„Кралицата на ореха“ бе една от атракциите на празника на чепеларското село Орехово, с който се почита и дървото на мъдростта. Красивата Таня, която бе в ролята на „кралица“ се появи в центъра на селото с каруца, заради липсата на каляска.

Кралицата на ореха  атракция на празника в Орехово
netinfo
Всеки жител и гост на селото, имаше възможност да опита от вкусните традиционни ястия с орехи – орехови вкусотии и десерти, катми с различни сладка от горски плодове и т. н. За най-малките имаше организирани пленер по рисуване и състезание по чупене на орехи, те получиха изненади и подаръци и останаха доволни.

Кралицата на ореха  атракция на празника в Орехово
netinfo
Изпълненията на различни самодейни състави за автентичен фолклор, повдигнаха настроението на гостите и на площада се извиха кръшни хора.

Кралицата на ореха  атракция на празника в Орехово
netinfo
Присъстващите имаха възможност да видят сабята на роденият в Орехово Радю Овчаров /1857-1947/ - родопски революционер и общественик, четник в дружината на Капитан Петко Войвода. Сабята бе донесена специално за събитието от Регионалния исторически музей в Смолян. Тя е изработена по образец на руска кавказка офицерска сабя, германско производство. Клинът ѝ е направен от стомана, леко извит, а от вътрешната страна има надпис „С нами Бог”.

Кралицата на ореха  атракция на празника в Орехово
netinfo
Събитието бе организирано от сдружението по туризъм и кметството в Орехово с подкрепата на община Чепеларе. Официален гост на празника бе кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова, която пожела на всички да продължават да съхраняват българския дух и да бъдат здрави.