Канонизират 1,5 млн. християни за светци
Канонизират 1,5 млн. християни за светци / снимка: agbubulgaria.org
Канонизират 1,5 млн. християни за светци
79214
Канонизират 1,5 млн. християни за светци
  • Канонизират 1,5 млн. християни за светци

1.5 млн. мъченици ще бъдат канонизирани за светци на 23 април т. г. в Ереван. Това коментира пред Дарик почетният консул на Армения в България Ехиязир Узунян, който заминава за столицата на Армения. Събитието ще е прецедент в историята на първата християнска държава, чиято църква не е канонизирала нито един светец през последните 400 години, коментира Узунян. Събитието, на което ще присъстват много държавни глави, висши духовници от 32 сестрински православни църкви от целия свят, като и патриарсите на арменските апостолически църкви в Киликия, Ерусалим и Истнабул, е част от честванията на 100-годишнината от арменския геноцид.

Светият Синод на Българската православна църква е оторизирала официалната делегация да се представлява от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Русенския епархийски митрополит Наум.

На 23-ти април, точно в 19.15 ч. местно време всички църкви в Ереван ще бият камбани в памет на жертвите, станали мъченици в защита на вярата. В същия час ще бият камбаните и на арменските и католическите църкви в България в знак на съпричастност.

Със съдействието на Община Пловдив и ОП „Паркове и градини“ в северния край на Цар-Симеоновата градина ще бъде създаден символ от живи цветя - над 400 незабравки, които ще изобразяват знака на 100-годишнината от паметта на жертвите през 1915г. Те ще бъдат засадени в специална цветна леха, разказа пред Дарик Сърпухи Каприелян от арменската скаутска организация. На 24 април в центъра на града ще се проведе и традиционното мирно шествие в памет на жертвите, което ще тръгне точно в 19.15ч. От ОД на МВР Пловдив заявиха, че са предприети необходимите мерки за охрана и предотвратяване на евентуални провокации.

През април 2011 г. българският патриарх Максим канонизира за светци убитите българи през 1876г в църквата в Батак и Новоселския манастир „Света Троица“ в Априлци.