Измерват чистотата на въздуха пред ученици
Измерват чистотата на въздуха пред ученици / снимка: pixabay.com

По повод Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември) експерти от РИОСВ – Пловдив и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда ще представят пред ученици от ЕГ „Иван Вазов“ и ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“ дейността на Aвтоматичната измервателна станция „Каменица“.

Инспекторите ще демонстрират измерване на основни характеристики на атмосферния въздух (серен диоксид, азотни оксиди, озон, бензен, фини прахови частици), както и ниво на шум, излъчван в околната среда от битови и производствени източници в района. От 11 до 14 часа станцията ще е отворена и за всички граждани, които искат да се запознаят как се отчита чистотата на въздуха в Пловдив.

От 17 до 22 септември на транспортен възел „Баня Старинна“ ще бъде позиционирана мобилн автоматична станция. На 20 септември в този участък ще се проведе велошествие. Това е възможност да бъде отчетено въздействието върху качеството на атмосферния въздух в района от ограниченото движение на моторни превозни средства.