изложба мозайки "Балкански мостове"
изложба мозайки "Балкански мостове" / netinfo
Международната изложба на мозайки „БАЛКАНСКИ МОСТОВЕ” ще бъде открита тази вечер от 18:00 ч. в галерия „Пловдив” на Дружеството на пловдивските художници. (в сградата на Общинския съвет)

Нейната основна цел е от една страна да се популяризира мозаечното изкуство, а от друга - да срещне автори от няколко поколения, работещи в различни стилове от 4 балкански държави в града, избран за Европейска столица културата през 2019 г., в който и в момента активно се работи по разкриването на културните пластове на един уникален обект - Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив.

С проекта за консервация, реставрация и експониране на подови мозайки „ЕПИСКОПСКА БАЗИЛИКА НА ФИЛИПОПОЛ  IV – VI в.“ на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ на стойност около 10 млн. лева., Пловдив ще кандидатства за вписване в културно-историческото наследство на ЮНЕСКО. 

Събитието „БАЛКАНСКИ МОСТОВЕ” се организира с подкрепата на: Областната администрация, Общината, Общинската фондация „Пловдив 2019“ и Дружеството на пловдивските художници.

Куратор на проекта е Крум Шаранков. В експозицията са включени около 60 творби на 38 участника от България, Македония, Сърбия и Черна гора.

Изложбата ще продължи до 5-ти май.