Ирландци тренират в Пловдив за националния ЛАРП
Ирландци тренират в Пловдив за националния ЛАРП / снимка: Венцислав Петров

Група от Ирландия се готви усилено в Пловдив за поредния национален ЛАРП*, който ще се проведе в Костенец от 5 до 9 септември.

За участие в ежегодното събиране на движението обикновено пристигат най-много ентусиасти  от Сърбия и Хърватия, за пръв път обаче тази есен ще има и ирландци. Те са от клуба на младия фермер Ълстър в Северна Ирландия, но тренират с клана на „Кралството на седемте хълма“, чието седалище е в Пловдив. Това съобщи Жорж Влайков, член на пловдивския клан и един от организаторите на предстоящия 6-ти национален ЛАРП по драконовия свят.   В града под тепетата чужденците се запознават с основната идея на движението и се учат как сами да направят инвентара си – ризници, бойни оръжия и магически предмети.

Всяка година в България има поне 5 масови събирания, в които участват между 80 и 100 състезатели. Всеки от тях избира сам ролята си, съобразена с темата на играта. Любопитно е, че ЛАРП събиранията се провеждат най-често в горски местности.

Следващото състезание тази година ще се проведе на  19 октомври в бивше ракетно поделение до Перник.  Очаква се скоро към движението  да се присъединят  и участници от Словения, Румъния и Турция.

*ЛАРП (от английски: Live Action Role Playing) е интерактивна ролева игра, която на български се превежда като игра на живо. Тя наподобява театър, в който всеки играе определена роля, но с тази разлика, че няма заучени реплики.