И учителите се вдигат на стачка в началото на  учебната година
И учителите се вдигат на стачка в началото на учебната година / снимка: Sofia Photo Agency

Учителите се вдигат на стачка срещу управляващите ако до септември кабинетът Орешарски не покаже, че образованието е приоритет за правителството. Това се казва в  открито писмо  на синдикат „Образование“ при КТ „Подкрепа” и българските учители, които настояват за спешни „национални действия от българското правителство” относно дългоочакваните промени в училищата и детските градини.

Те искат кабинетът ясно да покаже и да докаже, че промените в образователната система са сред основните задачи на политическото управление на страната, като сред първите спешни мерски са актуализирането на бюджета на МОН с необходимите 10 млн.лв., които да се насочат към дофинансиране на малките училища. Открито да се заяви на българските учители, ученици и родители, че размерът от БВП за образование в бюджет 2014, ще бъде не по – малко от 5%, както и че образователната система ще се деполитизира.

Българските учители искат да преминат към втора категория труд. Според тях трябва задължително да се намали броят на учениците в паралелка и броят на децата в група,  оптималният вариант е 16 – 26 ученика. Това налага незабавно министърът на образованието и науката да отмени възможността за 10% увеличение на паралелките от наредбата на МОН, защото това се прави само за повече финансови средства.

От синдикат „Образование” настояват още да се определи в най-скоро време и краен срок на съществуване на делегираните бюджети и преминаване на финансиране според вида и потребностите на всяко учебно заведение, за по-добро качество и равен шанс на всички български деца.

Директорите трябва да имат мандат, а заплатата им не трябва да зависи от броя на учениците в училището, в което работят. Възнагражденията на учителите също не трябва да зависят от делегираните бюджети.

Българските учители смятат, че е крайно време да се приеме национална стратегия за интеграция на ромските ученици, както и да се изгови концепция за работа с деца, които имат специални образователни потребности.

Синдикат „Образование“ и българските учители  дават срок на кабинета Орешарски до каря на август т.г.. През следващите няколко седмици правителството трябва да докаже, че може да изпълни тези искания. В протичен случай учителите са категорични, че ще се организират и ще участват активно в политическата стачка през месец септември.