/ netinfo
„Нестабилността във финансова система, в съдебната власт, в поредицата политически кризи и краткожизнени парламенти, е израз на дълбоката криза на мафиотския модел на управление, който се изчерпва“, категоричен е лидерът на "Да, България".
Христо Иванов
92925
Христо Иванов
  • Христо Иванов
„Олигархичният модел в България се разпада“. Това заяви в интервю за Дарик радио лидерът на движение „Да, България“ Христо Иванов, който е водач на листата на партията в Пловдив. По думите му, процесът се наблюдава още от 2013-та година.

Нестабилността на повърхността - във финансова система, в съдебната власт, в поредицата политически кризи и краткожизнени парламенти, е израз на дълбоката криза на мафиотския модел на управление, който се изчерпва“, категоричен е Иванов.

Според него, на тези избори няма воля за реални реформи и промяна от страна на големите политически сили.

Единственото нещо, за което те се борят е съхраняване на модела, който обаче ще продължи да се разпада под краката им, докато се пазарят на видима и невидима коалиция, както винаги досега. Сигурен съм, че е въпрос на месеци или година отново да отидем на избори. Това е като прането на мръсен парцал-трябва да се сменят няколко води, за да се види оригиналният му цвят. Така ще стане и с българската демокрация“, коментира лидерът на „Да, България“.

Причината за липсата на политическа воля за промяна в съдебната система според него е изключително елементарна.

Реалната съдебна реформа ще доведе до много сериозни наказателни последици за голяма част от българския политически и икономически елит. Тази развилняла се корупция и мафиотизация е възможна само тогава, когато се смята, че Законът никога не може да те достигне“, счита Христо Иванов.

Целите, които си поставя „Да, България“, е демонтиране на корупционния модел на управление на страната, създаване на професионална и модерна публична администрация, слагане край на бедността, създаване служби за сигурност, охраняващи гражданите, а не олигархичните интереси, както и независими регулаторни и контролни органи,  гарантиращи правилата и санкциониращи картелите и монополите.

Според Иванов, това трябва да се прави от хора, които имат политическа воля да го направят, тъй като реформи на книга са правени и досега, но неуспешни.

Не просто реформа в правосъдието и администрацията, но и вкарване по върховете на държавния апарат на хора, които са доказали, че не са податливи на корупция. Става въпрос за война, макар  и безкръвна, за да си отвоюваме страната от това, което и Световната банка нарича „завладяна държава“, каза той.

На първо място трябва да се върви към реформа в Прокуратурата, подчерта лидерът на „Да, България“, която по думите му изпълнява политически поръчки.

Трябва да се въведат ограничения на безконтролността на Главния прокурор, реални инструменти за носене на отговорност от него като Парламентарен контрол и процедура за предсрочното му освобождаване, въвеждане на оценка на качеството на работата му, както и създаването на следствено-прокурорска структура, която да се занимава с разследване на корупцията по високите етажи на властта, позната като румънския модел“, изброи той.

Порочните практики на обществените поръчки ще се преборят според него с прозрачно електронно управление, а броят на престъпленията, особено в селските региони и гетата, са израз на провала на вътрешното министерство.

МВР се нуждае от огромна реформа, която дори не стои на дневен ред, защото опитите за промяна се сблъскват всъщност с нежеланието на политическия картел. Това е така, тъй като МВР е основен инструмент на всеки, който дойде на власт, да се опита да я запази“, коментира Иванов.

Той нарече чистките в МВР „политически, които са печална традиция в България“ и заяви, че трябва да бъдат прекратени, тъй като те също са част от реформирането на системата към по-голяма нейна независимост.

Иванов допусна и промяна в избора на ръководните длъжности в МВР, която да включва много по-голямо участие на общността в съответното регионално управление на министерството.

По думите му, независимо че „Да, България“ е много млада партия, тя набира много бързо привърженици и има план за влизане в Парламента.

Цялото интервю с Христо Иванов можете да чуете в звуковия файл, както и на сайта darikradio.bg