Хората на Чомаков и досегашните съветници на СДС – аут от синята листа
Хората на Чомаков и досегашните съветници на СДС – аут от синята листа / netinfo
СДС-Пловдив единодушно издигна лидера си Николай Караиванов за кандидат-кмет, два дни след отказа на Иван Чомаков да се състезава за трети мандат. Общинският председател на сините ще бъде и водач на листата за Общинския съвет. Нито един член на екипа на настоящия кмет и нито един от досегашните общински съветници на сините (с изключение на Караиванов) не успя да влезе на избираема позиция в листата, подредена с гласовете на 398 гласували, въпреки отново повторената от ръководството теза, че СДС оценява последния си управленски мандат като изключително успешен. Настоящият председател на Общинския съвет Страшимир Дочков остана едва 16-ти.

В челната десятка на листата влязоха секретарят на общинската организация Божидар Божилов, секретарят на район „Западен” Васил Згуров, заместник-кметът на “Южен” Атанас Панчов, изпълнителният директор на Общинската агенция за приватизация Чавдар Марев, временният председател на клуба в район “Северен” Мхаил Бручев, ресторантьорката Тони Симидчиева, адвокатът Иван Бояджиев, Нели Стоева и лидерът на Младежкото СДС Дяко Дяков. Едва десетина редови членове дочакаха обявяването на резултата от гласуването в залата на Синдикалния дом. Повечето активисти смятат, че реалистичната прогноза е СДС да вкара 5-6 съветници, макар ръководството да заяви програма за минимум 10.

Трима от челната десятка – Згуров, Панчов и Бояджиев, бяха излъчени за кандидат-кметове съответно на районите “Западен”, “Южен” и “Централен”. В останалите три района СДС очаква претенденти да излъчат партиите, с които предстои за бъде подписано коалиционно споразумение, каза секретарят на градската организация Божидар Божилов. Той съобщи, че пред финализирани са преговорите с ЕДП на Мария Капон, разговори са водени и с Демократическата партия, „Новото време” и три земеделски формации.

Божилов изненадващо заяви, че очаква продължаване на прекъснатите контакти с ДСБ, след като хората на Иван Костов подписаха коалиционно споразумение с ВМРО и ГЕРБ. Имаме информация, че това е еднолично решение на Спас Гърневски, срещу което назряват сериозни вълнения в ДСБ, поясни секретарят на сините. Пред Дарик Гърневски категорично отхвърли възможност за промяна на позицията на своята партия и отрече, че решението на ръководството за подкрепа на Славчо Атанасов среща съпротива от редовите членове.

Кметът Иван Чомаков не дойде на Общото събрание на СДС, въпреки че е редовен член. „Не съм изненадан, защото там има тежка лична драма”, лаконичен бе в коментара си секретарят на СДС Божидар Божилов. Той обаче подчерта, че очаква кметът да работи за кампанията на своята партия.