/ Тина Соколова
Десетгодишен взе без грешка изпит на Кеймбридж
101926
Десетгодишен взе без грешка изпит на Кеймбридж
  • Десетгодишен взе без грешка изпит на Кеймбридж
Третокласник положи без нито една грешка най-високото ниво на изпитите по английски на Кеймбридж за деца - YLE Flyers, на които по принцип се явяват кандидат-гимназисти и по-рядко - шестокласници. Десетгодишният Йордан Иванов от Пазарджик сам решил да премери сили с 4 години по-големите от него батковци и каки.

Дете-чудо: Третокласник се яви на най-високото ниво на изпитите по английски език на Кеймбридж за деца

Тръгнал към изпитните зали в прекрасно настроение, тананикайки си „Одата на радостта“. Родителите и преподавателите му очаквали да се справи успешно, защото познанията му по чуждия език са на много по-високо от обичайното за тази възраст равнище. С впечатляващия пълен брой точки обаче Дани ги изненадал приятно, а майка му Гергана признава, че доста е поплакала от щастие.

А изпитът е изключително тежък. Провежда се на три етапа и продължава цял ден. Включва правоговор, съставяне на текст, слушане с разбиране и преразказване. Финалът е модул от над 50 въпроса, на които трябва да се даде писмен отговор в рамките на 40 минути - за проверка на правописа и пунктуацията.

Гордост: 5 медала за наши ученици от олимпиада по физика в Рига

Макар да пише на английска само от 2 години, Йордан се е представил без забележки и в него, водеща роля за което има учителката му Рада Стоицева. Едва тригодишен Дани проговаря и на английски, а скоро майка му Гергана осъзнава, че той и разбира смисъла на изречените чуждоезични фрази.

На 6 години го записва като слушател в местна школа, а щом научава английската азбука във втори клас, момчето бързо свиква и да пише правилно на езика на Шекспир.

Има многостранни интереси. Играе в местна театрална школа, която има вече две много успешни постановки, с които гостува в различни български градове, прави невероятни портрети дори само с графитен молив. Ходи на уроци по фехтовка два пъти седмично.

Българи грабнаха наградата за бизнес на кралица Елизабет II: Домът за нас е България

Прави с лекота любими анимационни герои от пластилин - точни копия на тези от телевизионния екран
. Явява се на всички възможни състезания и олимпиади и винаги печели максимален брой точки. За пръв път обаче се впуска в съревнование, което е за много по-големи от него деца и това е първата му наистина впечатляваща победа.

Майката скромно казва, че първите си успехи Дани дължи най-вече на себе си, на своите преподаватели. Тя и съпругът й само правят всичко възможно да му осигурят занимания при специалисти, но всички са изцяло по негово желание.

Чуйте повече в звуковия файл: