Гаф: Министерството на културата обвини общината заради самосрутилата се къща
Гаф: Министерството на културата обвини общината заради самосрутилата се къща / Снимка: Виктор Кадири, Dariknews.bg

Община Пловдив е нарушила два закона, с което е допуснала срутването на къщата на ул. „Стоян Чомаков" № 14 в Стария град. Това се казва в отговора на Министерството на културата по случая след запитване на Дарик радио. След рухването на сградата на 19 февруари следобед зам.-кметовете по общинска собственост и по културата Петко Атанасов и Петя Гогова прехвърлиха отговорността на Националния институт за културни паметници, с мотив, че без разрешение от там нямат никакви правомощия да се разпореждат с къщите, които са културно наследство.  От министерството на Вежди Рашидов обаче са на друго мнение...

В официалното становище на експертите се посочва, че комисията,  свикана със заповед на кмета на район „Централен" на 7 октомври 2009 г. заради къщата на ул. „Стоян Чомаков", не е спазила изискванията на Закона за културното наследство и Закона за устройство на територията в случаите на риск от самосрутване на сгради.

Комисията е съставена според разпоредбите в Закона за устройство на територията (ЗУТ), а не според тези в Закона за културните паметници (ЗКП). В нея са участвали трима експерти - 2 технически лица от районната администрация и един представител на бившият НИПК, сега Национален институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ).

Според изискванията на ЗУТ, е следвало комисията да препоръча на Райна Петрова да вземе незабавни мерки за обезопасяване на сградата. Вместо това с писмо, изпратено два месеца след заседанието на тримата експерти - на 2 декември 2009 г., е поискано становище от НИОНКЦ за обезопасяване на сградата, каквато процедура не е предвидена по ЗУТ. Така, заради несъобразяване с времето и неспазване на закона, се е стигнало до самосрутването на културния паметник на ул. „Стоян Чомаков" 14, обясняват с технически термини от  Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерството на културата (МК).

/Хронология на новините по темата проследете от прикачените статии/