/ Pixabay
Фондация ще прави клипове по български книги, за да привлече младите към четенето
101018
Фондация ще прави клипове по български книги, за да привлече младите към четенето
  • Фондация ще прави клипове по български книги, за да привлече младите към четенето
Пазарджишка фондация има идея да прави клипове по български класически заглавия, за да привлече вниманието на младите към литературата и да ги накара да заобичат общуването с книгата. Видеата ще се правят от професионални актьори и ще се пускат по кината, за да достигнат до колкото може по-широка аудитория.

Освен това организацията има амбицията да работи върху духовното израстване на децата. Неслучайно наименованието й е „Седемте посоки на света“. Освен известните четири географски има нагоре, надолу и най-важната – навътре към самия себе си, обяснява един от инициаторите - предприемачът и алпинист Нешо Пелтеков.

Наградиха алпинист, покорил петхилядник в Африка

Сред съмишлениците му са секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви Бисерка Трайкова, Иванка Ежова – клиничен психолог, завършила във Франция и работеща за един от най-престижните университети в света – Кингс Колидж Лондон, лидера на Съвета за младежка политика Александър Иванов, преподаватели по български език и литература в гимназиалния етап.
 
Съвременните млади хора са изгубени в дигиталния свят, преминаващ през филтри и показващ избирателно информацията, казва Нешо Пелтеков. Виждат материалното благополучие и прекалено много се концентрират в него, забравяйки за своята дълбока, истинска и чиста същност.

Казват си, че никога не могат да бъдат достатъчно успешни, достатъчно богати, достатъчно щастливи. Което пък нерядко води до сериозни психологически травми. В западния свят това вече е масов проблем, срещу който усилено се работи. Идеята за видеокниги на големия екран пък дава Петър Нгуен, преподавател по български език и литература.

Подготвяйки дванайсетокласници за матурите младият учител вижда какви затруднения срещат те и как коренът им е в това, че не четат. Надеждата на инициаторите е с дигиталното представяне на част от произведенията да събудят интереса на тийнейджърите и те сами да пожелаят да общуват с книгата.

По достъпен начин информацията за това как всеки да намери пътя към себе си ще бъде поднасяна и на родителите. Първите срещи в училищата предстоят съвсем скоро, като ще се започне с най-малките - от 1. до 4. клас и техните семейства, защото в техни ръце до голяма степен е силата да насочат подрастващите към духовно израстване.

Чуйте повече в звуковия файл: