Фермерските блокади продължават, дори правителството да гласува 60 млн. лева за субсидии?
Фермерските блокади продължават, дори правителството да гласува 60 млн. лева за субсидии? / netinfo
Петдесетина млекопроизводители от Пловдивско блокираха в 11 часа пътя Пловдив –Карлово в района на с. Долна махала, изкарвайки на шосето каруца с муле и байряк. Протестиращите фермери, които искат 20 стотинки целогодишна субсидия за литър мляко,  няма да пропускат коли в продължение на половин час, но ще останат на място поне до 12 часа, каза председателят на Контролния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите Атанас Къцов. Те са се отказали от първоначалните си планове до края на тази седмица да подкрепят колегите си в Старозагорско, тъй като нямат достатъчно средства да пътуват ежедневно до Стара Загора.

Блокада на пътя вероятно ще има утре и времето й ще се увеличава постъпателно, независимо дали правителството ще гласува днес предложението на аграрния министър Валери Цветанов за отпускане на 60 млн. лева за изплащане на целогодишна субсидия, прогнозира Къцов. Той се мотивира, че сумата ще стигне само за 20% от животновъдите и ще нагнети вътрешно противопоставяне в бранша.

Това е подхвърляне на трохички, защото парите са само за първокачествено мляко, каза Къцов. Той се съгласи, че няма логика да се субсидира некачествена суровина, но според колегите му,изкупвачите само условно разделят качеството на предаваното мляко в ущърб на животновъдите. Как преработвателите изкарват на пазара все първокачествени продукти от мляко с уж различно качество, попита собственик на 50 крави от гр. Съединение.