Сирни Заговезни в Капана.
Сирни Заговезни в Капана. / netinfo
Руснаци, арменци, евреи, турци, италианци и македонци заедно с кукерите от Раковски прогониха зимата от Пловдив. Народният празник Сирни Заговезни се чества за пръв път от всички народности в града под тепетата по инициатива на фондация „Заедно“ и Дома на етносите.

Празникът започна със специалното участие на Йосиф Балджийски, Иван Лесов, Николай Колев и Петър Белчев – ученици от фолклорен ансамбъл “Слав Бойкин” към Народно читалище “Кирил и Методий” в гр.Раковски, които пристигнаха направо от Международния кукерски карнавал, който се проведе тези дни в родния им град. Кукерите очароваха с атрактивните си костюми и допринесоха значително за колорита на празника и неделното настроение на пловдивчани и гостите на града. Момчетата демонстрираха характерните кукерски танци и забавляваха децата от всички възрасти.

Руската общност в Пловдив, която чества същия празник под името „Масленица“, се включи с истински шоу-спектакъл, на финала на който бе запалена специално изработена за празника сламена кукла. Публиката в центъра на “Капана” си припомни и  българската традиция на този ден и десетки момичета и момчета прескочиха огъня за здраве. Преди това всички заедно  символично изпратиха зимата и посрещнаха пролетта.

Сирни Заговезни
netinfo


Деца от скаутската организация на арменската общност изиграха традиционни танци, а преди това бе представен и обичая „мармароз”. Това е своеобразен календар на седмиците на великденските пости, който се прави от глава лук, на която се набождат седем пера от петел или кокошка.

Етническите общности посрещнаха гостите в “Капана” с традиционни ястия, от които всеки можеше да опита на  благотворителен базар. Всички дечица опитаха от специфичните руски палачинки, наречени блини, които се правят специално на този ден с повече масло, откъдето идва и името на празника при руснаците “Масленица”.

Сирни Заговезни
netinfo


Докато възрастните прескачаха огъня за здраве, децата се включиха в играта с „хамкането“ на халва – обичай, който се тачи и от арменци, и от българи.

Инициативата  за  честването на Сирни Заговезни е на представителят на руската общност във Фондация “Заедно”  Олга Атанасова. На благотворителен базар в подкрепа на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа, със свои традиционни ястия, освен руснаци и арменци, участваха италианци, турци, евреи и приятели на Пловдив от Македония.

Фондация “Заедно” благодари на зам.-кмета на град Раковски - известния музикант Божидар Стрехин, който лично докара кукерите в “Капана”, на всички приятели от руската и арменската общност за страхотната организация. На италианци, евреи, турци и македонци за безрезервната подкрепа, на журналистите за страхотните репортажи и на приятелите от  BG Camera за видеозаписа на събитието.

https://www.youtube.com/watch?v=7jAqQBTeW8I&feature=share