ЕС праща директно информация на бизнеса в България за търгове и програми
ЕС праща директно информация на бизнеса в България за търгове и програми / netinfo
Бизнесмените в България ще получават експресна информация за отворени търгове, обществени поръчки и грантове на ЕС директно от първоизточника. Иновативната система, чрез която ще става това, ще бъде представена на работна среща „Да доближим Европа до гражданите и бизнеса” на 14-ти октомври в Историческия музей в Пловдив. Това каза за Дарик радио евродепутатът Биляна Раева, която заедно с представители на местната власт и на неправителствени организации от региона, ще участва в дискусията. С този продукт тези, които търсят финансиране за свои проекти, ще бъдат улеснени в набавянето на информация, коментира Раева.

На срещата на 14-ти октомври акцент ще бъде и представянето на Пловдив в рамките на Дните на отворени врати, които се провеждат тази седмица в Брюксел. Общината се представи днес в партньорство с Бургас и още 7 европейски града в уъркшоп за иновациите в туризма. Мероприятието с пловдивско участие е в топ-тройката по брой на посетители от цяла Европа, които могат да избират между 250 конференции, семинари, работни срещи и фестивали.

На срещата идния вторник в Историческия музей ще бъдат обсъдени и възможностите за активизиране и подобряване условията за конгресния туризъм, който според Биляна Раева има много добри перспективи в Пловдив.

Единна европейска система за електронен бизнес между малките и средни предприятия по бизнес веригата на един или повече индустриални сектори ще бъде въведена и в България от следващата година, каза още в интервюто за Дарик радио евродепутатът-вносител на предложението Биляна Раева. Бюджетната комисия на Европейския парламент е одобрила този пилотен проект и е дала зелена светлина за финансирането му с 2 млн. евро. Предстои той да бъде съгласуван със страните членки през мрежата за подкрепа на малкия и среден бизнес. Различните и сложни информационни системи, с които сега работят предприятията, усложнява комуникацията помежду им, затова тази стандартизирана система ще спести разходи и време за предприемачите, убедена е евродепутатката. Секторите, които най-вероятно ще бъдат включени в системата, са строителство, хранително-вкусова промишленост, електроника и автомобилостроене.

/Пълното интервю с Биляна Раева чуйте от прикачения звуков файл/