Епископ Антоний отслужи първата си литургия в Смолян
Епископ Антоний отслужи първата си литургия в Смолян / netinfo
След близо 4 века от днес Смолянчани отново имат свой духовен водач –Епископ Антоний. Десетки родопчани и официалните лица от местната власт се стекоха днес пред най-голямата Смолянска църква “Св. Висарион Смолянски”, за да посрещнат своя владика дядо Антоний.

Константийският епископ, който е пратеник на Пловдивския митрополит Николай от днес ще заживее в родопската община и ще се грижи Божието слово да достига и до най-малките, коментират от Пловдивската митрополия. Освен за Смолянската духовна околия, Антоний ще отговаря и за Кърджалийска област.

В присъствието на Пловдивският Митрополит Николай, Врачанският митрополит Калиник, Русенския Неофит и Варненският Кирил, дядо Антоний отслужи днес, на Лазаровден, първата си литургия в Смолян и се помоли да се възкреси духовната вяра в Бога у хората, подобно на възкръсналия Лазар.

За да поздравят новия смолянски владика, а и за да пресъздадат българските традиции на днешния празник, децата от Детско-юношески фолклорен ансамбъл “Орфей”- Смолян пресъздадоха обичаят лазаруване.