Еколозите обжалват документ на РИОСВ за строежа на зоопарка
Еколозите обжалват документ на РИОСВ за строежа на зоопарка / снимка : Дарик радио Пловдив/ архив

Зоологическата градина в Пловдив се строи само въз основа на лаконично съгласувателно писмо от РИОСВ - Пловдив. Това твърдят от сдружението за Граждански контрол – защита на животните.

Според тях това писмо не представлява задължителното по закон решение за преценка на необходимостта от оценка въздействието върху околната среда и в него не е упоменато кога същото влиза в сила.

„Писмото е налично единствено в архивен файл без име на интернет страницата на РИОСВ – Пловдив и по този начин вместо да информира обществеността за развитието на този важен за града проект, екологичната инспекция се опитва да прикрие незаконосъобразните си действия“, твърдят още природозащитниците.

Затова Сдружение „Граждански контрол – защита на животните” атакува пред Административен съд – Пловдив съгласувателното писмо, което следва да накара Община Пловдив да преустанови строителството до произнасяне от съда.

След протеста срещу незаконния строеж на зоологическата градина, състоял се на 8 юли, част от участниците – граждани и представители на неправителствени организации, присъстваха на сесията на Общинския съвет, която се проведе на следващия ден. Те разясниха на общинските съветници за подадените жалби и сигнали срещу строителството до Административен съд – Пловдив и РДНСК, и предложиха три алтернативни места за изграждане на кът за диви животни.

Те представиха  пред общинските съветници за възможността вместо зоопарк да се създаде спасителен център за диви животни по успешния  модел, разработен в Стара Загора от „Зелени Балкани”.