Девет смолянски села са на воден режим
Девет смолянски села са на воден режим / Дарик архив

На този етап девет населени места в област Смолян са на воден режим, съобщиха от ВиК – Смолян. Проблеми с водоподаването имат в девинските села Грохотно и Осиково, където нямат вода през периода от 12 до 16 ч. В рудоземския квартал „Възраждане” водата се спира от 9 до 16 ч. Приблизително за същия период от време вода нямат и жителите на с. Речани, общ. Смолян.

В с. Смилян водата се спира за периода от 12 до 17 ч. В с. Широка лъка е обявен режим от 22 до 6 ч. сутринта, съобщават още от водоснабдителното дружество в Смолян. Сериозен е проблемът в Мадан и високите части на с. Върбина, които от вчера са на режим и водата. Кранчетата пресъхват 20 до 16 ч. през денонощието. Подобно е положението и във високите части на чепеларското село Павелско, където са без вода от 22:30 до 6 ч. сутринта.

Сериозен е проблема и в Проглед, където вода няма и такава се доставя с водоноска от община Чепеларе. Пред въвеждане на режим на водата още в девинските села Стоманово и Кестен, както и в доспатското Барутин, където вече има прекъсвания и проблеми с водоподаването. Проблеми с водоснабдяването има и в няколко села в Неделниско.

От ВиК – Смолян уточниха още, че причината за въвеждането на водните режими са ложите метеорологични условия и намаления дебит на водата през този период на годината във водните басейни.