пленер
пленер / netinfo
Пленер за малки художници се проведе в галерия „Златю Бояджиев”.

Форматът е традиционен, като всяка година децата се запознават с биографията и творчеството на художника Златю Бояджиев. За пореден път те имаха възможността да творят, наблюдавайки оригинали.

Задачата включваше децата да се опитат да рисуват като големия български художник - първо с дясна, а после - с лява. Всеки създаде по две рисунки, като се спираше на някакъв детайл от дадена картина. Малките творци бяха на възраст от 6 до 15 години.

Дванадесетгодишната Кристина Сомова бе избрала картината „Говедар”, а петнадесетгодишната Стела Петрова - „Момиче с книга”. По-малките пресъздадоха известните творби на Златю Бояджиев „Триптих”, „Зима” и „Метоха”.

Накрая децата направиха конферанс, в който един по един малките художници споделиха за трудностите, които са срещнали в задачата, а именно - рисуването с лява ръка. Съответно всеки от тях мина по пътя на Златю Бояджиев и стигна до извода, че да преодолееш недъга си, изисква силна воля и много усилия.

Без изключение малките художници твърдо се обединиха около идеята, че при нужда, ще използват само лява ръка, но никога не биха се отказали да рисуват.