Частни лечебни заведения „крадат“ пловдивските онколози
Частни лечебни заведения „крадат“ пловдивските онколози / Thinkctock/Guliver photos

Двама специалисти от Лъчетераптичния комплекс към Комплексния онкологичен център в Пловдив са заявили желанието си да напуснат работното си място през този месец. Това потвърди пред Дарик управителят на здравното заведение д-р Красимир Вальов. По думите му, това е нормално текучество на кадри, но действително има натиск, отстрана на новооткрити конкурентни частни лечебни заведения в София и Южна България.

„Всеки специалист в тази област е затрупан от примамливи предложения от частните структури, като им обещават по-добри условия на труд и по-добро заплащане“, обясни д-р Вальов.

По информация на Дарик, в последните няколко месеца, пловдивският КОЦ са напуснали още няколко специалисти. Въпреки това, управителят му бе категоричен, че към момента няма недостиг на кадри.

„Ние ценим нашите кадри и се опитваме да ги запазим, но в тази напрегната конкурентност понякога някои решават да предприемат смелата крачка да сменят работното си място, но това не създава напрежение в лечебното заведение“, заключи д-р Вальов.

Той коментира и случая преди месец,  при който зрител на Нова бе сигнализирал за това, че вливания на раковоболни се извършват в коридора на лечебното заведение, като обясни, че след назначената проверка са оптимизирани графиците на всички отделения и най-вече във Второ вътрешно отделение, където бе допуснато нарушението, а по думите на д-р Вальов, длъжностното лице, отговорно за случая е  наказано с последно предупреждение за уволнение.

„Извършихме срещи с персонала на всички вътрешни отделения, за да не се допускат подобни пропуски и за в бъдеще. Направени са и необходими реорганизации за приема на болни – да става без чакане и изнервяне“, обясни управителят на КОЦ-Пловдив.

В момента всички отеделия се подготвят и за работа с новия начин на приготвяне на лекарствените форми за онкоболните, в т.нар камини, позиционирани в болнична аптека.

Ръководството на КОЦ-а вече е пуснало са запитване към принципала му в лицето на Общински съвет-Пловдив да разреши преустройство на част от сградата за пребазиране на новата болнична аптека.

Министерството на здравеопазването от своя страна е дало гратисен период от 6 месеца за реализирането на проекта и се очаква от април или май новият механизъм да заработи, като финансирането на този етап става със средства на лечебното заведение.

Д-р Вальов бе категоричен, че благодарение на новия механизъм ще се гарантира стерилността при приготвяне на медикаментите, както и безопасността при работата с опасните токсични вещества. От друга страна отпадъкът ще бъде извозван и унищожаван от специално ангажирана фирма.