Брикетите изчезнаха, въглищата са на привършване в Пазарджик
Брикетите изчезнаха, въглищата са на привършване в Пазарджик / Дарик архив

От около седмица в складовете за твърдо гориво в Пазарджик не могат да се намерят никакви брикети, а въглищата вече също са на изчерпване и не навсякъде ги има. Поредната криза за твърдо гориво е заради снежните и непочистени пътища в страната, заяви пред Дарик един от местните търговци – Манол Манолов. При обаждания за поръчка доставчиците обяснявали, че мините не работели заради лошото време, не добиват, нямат и количества на склад. Затворена е и фабриката за брикети „Брикел” в Гълъбово.

В момента от складовете може да се купят само донбаски въглища на цена от 12,50 лева за 25 килограма. И те са в минимални количества и до дни ще свършат. Кога ще бъдат докарани следващите, никой не смее да прогнозира. Обикновено такива кризи през минали зими са отшумявали за около седмица. Този път обаче проблемите с доставките започнали още от есента.

От кризисната ситуация се възползват роми-спекуланти, които с каруци разкарват по кварталите на Пазарджик чували с брикети. На пръв поглед цената им е като тази на складовете – по 11 лева на чувал. В него обаче има не 40 килограма, а малко под 30, забелязали са купувачи. Така цената излиза по-висока, отколкото за далеч по-калоричните донбаски въглища. При невъзможност за избор обаче хората купуват по чувал-два, колкото да имат, докато дойдат доставки при официалните търговци.

От 12 допреди десетина години търговците на въглища в Пазарджик са останали едва 5. Всеки от тях се замисля дали да не смени дейността. Манолов вече е освободил магазина си, който беше на удобно място и доста посещаван. В момент предлага само доставка по домовете. Планира да прекрати и тази дейност до лятото.