Блокадата към сметището вдигната
Блокадата към сметището вдигната / netinfo

Живата верига пред четирите камиона със столичен боклук на пътя за сметището в Цалапица бе вдигната точно в 15 и 20 ч  Протестиращите, които спряха камионите с бали малко преди обед, се разпръснаха, след като пловдивският кмет Иван Чомаков и областният управител Тодор Петков  им гарантираха, че на срещи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и  в Министерството на околната среда и водите  са получили уверения, че на селото, в чието землище е пловдивското сметище, ще бъдат отпуснати 2.5 млн лв - за ремонт на пътищата, на местното училище и за изграждане на канализация.  Припомням, че на път за  Цалапица кметът Иван Чомаков заяви, че протестите на хората там не са продиктувани от пробното извозване на столичните бали, а от това, че не са изпълнени ангажиментите за финансиране на инфраструктурата в селото.

След минути кметовете на Пловдив и Цалапица Иван Чомаков и Йордан Котев ще подпишат официално споразумение. Чомаков се ангажира оттук нататък местното население да бъде информирано за всички действия, свързани със сметището. Пред Дарик той заяви, че столичните бали ще се извозват пробно общо 3 дни, т.е. до утре, за да се уточни технологията на транспортирането и депонирането преди старта на регулярното извозване.

 

Вдигането на блокадата, която за около час не пропускаше дори и колите на пловдивската комунална фирма “Еко Глобал”, вероятно ще отмени свиканата по спешност за 16 ч среща в община Родопи на всички политически сили, представени в местния Общински съвет.