Близо 26% избирателна активност в Пазарджишко
Близо 26% избирателна активност в Пазарджишко / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
45 секции с експериментално машинно гласуване в Пазарджишко
72661
45 секции с експериментално машинно гласуване в Пазарджишко
  • 45 секции с експериментално машинно гласуване в Пазарджишко

25.94 % е избирателната активност в Пазарджишка област към 17.00 часа, съобщиха от Районната избирателна комисия. Най-много гласоподаватели са отишли до урните в община Батак- 43.34%. С висок процент на гласувалите в деня на евровота са и общините-Велинград, Ракитово и Стрелча. Най-ниска е избирателната активност в общините Септември и Пазарджик, съответно 20.19% и 22.67%.

Висок е броят на сигналите до РИК за нарушения, съобщи заместник-председателят на комисията адвокат Атанас Павлов, но не уточни колко на брой са те. Сигналите за купуване на гласове са предадени на Районна прокуратура-Пазарджик и Районна прокуратура-Пещера. В комисията е постъпил и сигнал, че застъпник от политическа структура е бил задържан от органите на реда. Сигналът също е предаден на компетентните органи.

16.98% е избирателната активност в  Пазарджишки многомандатен район към 13.00 часa, съобщиха от РИК. До момента общият брой на гласувалите в областта са 42 520 души.

Най-висока е избирателната активност в община Батак, където са гласували близо 30% от имащите право на глас. Най-малко са упражнили правото си на глас в септемврийска община. Избирателната активност по общини: Батак - 29,32% ; Белово -  19,23% ; Брацигово - 16,01%; Велинград - 21,28%; Лесичово - 20,17%;  Пазарджик - 15,2%; Панагюрище - 15%; Пещера - 19,28%; Ракитово - 20,61%; Септември - 12,33% ; Стрелча - 17,93%.

260 667 са избирателите в пазарджишка област, който днес могат да упражнят правото си на вот за изборите за Европейски парламент. В областта са разкрити 357 избирателни секции. В 45 от тях ще има експериментално машинно гласуване, като секциите са съответно в Пазарджик-30, десет във Велинград и пет в Ракитово. Тези секции са определени с решение на Централната избирателна комисия. В експерименталното гласуване може да се включи всеки избирател, който има адрес в териториалния обхват на определените секции. Избирателят гласува с магнитна карта, като устройството показва бюлетина, идентична с хартиената. Гласът му се записва и съхранява в електронна избирателна кутия, която не позволява разкриването на самоличността и начина му на гласуване. Отпечатва се контролна разписка с отразения вот, която се пуска в специална кутия за машинно гласуване.

Само в община Пазарджик имащите право на глас са 70 373, съобщиха от РИК. В общината са образувани 146 избирателни секции – 92 в Пазарджик и 54 в кметствата.

Близо 3000 ще бъдат застъпниците в областта.

Осигурено е максимално полицейско присъствие на територията на цялата област Пазарджик във връзка с провеждането на изборите, съобщиха от полицията. С полицейска охрана са обезпечени всички помещения, в които ще се помещават секционни избирателни комисии. Охраната на изборния процес започна снощи и ще продължи до приключването на изборния ден. Около 600 служители на полицията в Пазарджик ще се включат в дейностите по осигуряване на нормално протичане на изборния ден. 398 от тях ще охраняват секционните избирателни комисии, отделно от това 48 души са включени в групи за реагиране на сигнали за данни за купуване на гласове. Още 138 полицейски служители пък ще се включат в автопатрули и постове, които ще следят за нарушаване на обществения ред.

Масово членове на СИК се отказват от работа в изборния ден и ще използваме резервите. Това заяви за Дарик, говорителят на РИК, Георги Добрев. Той не посочи причина за отказите им.