Бизнесът на Пловдив атакува размера такса „Смет” в съда
Бизнесът на Пловдив атакува размера такса „Смет” в съда / netinfo
Съветът по туризъм ще атакува размера на такса „Смет” за фирми в Административния съд, научи Дарик. Основният мотив е, че не са спазени законовите разпоредби за доказване цената на услугата, каза председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев, който потвърди, че решението решението за обжалване е взето единодушно на събрание в понеделник. Според него, ако магистратите спрат изпълнението на гласуваната миналата седмица от Общинския съвет наредба, бизнесът ще плаща за чистота миналогодишните суми.

Това означава с около 50% по-малко в сравнение с актуализирания размер на таксата. Причината е, че промилите за фирми останаха 6, колкото бяха и през 2008-а, но дължимите за услугата пари вече се изчисляват на база увеличени с 50% данъчни оценки.

Собствениците на хотели и заведения са категорични, че не е редно да плащат за поддръжка и хигиенизиране на междублоковите пространства и другите общи територии, тъй като не ги цапат. Основен аргумент при оспорването на размера на такса „Смет” обаче е, че тя е разходопределима, а администрацията не е защитила общите разходи за сметопочистване, сметоизвозване и другите дейности по хигиенизирането на града. Такъв аргумент изтъкна по време на обсъждането в Общинския съвет и Любозар Фратев, който е и съветник от ДЕР.