Безработен баща на 2 деца спечели на томбола петел в Столипиново (ВИДЕО)
Безработен баща на 2 деца спечели на томбола петел в Столипиново (ВИДЕО) / Виктор Кадири/Дарик Пловдив/

33 годишният Георги Иванов спечели петел от томболата по време на честването на Ромската Нова година, позната още като Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил) в квартал „Столипиново“. Иванов, който е безработен баща на 2 деца, пожела здраве и работа на всички и заяви, че довечера ще има банкет с петел и зеле у дома.

По време на празненствата, орагнизирани от фондация „Рома“ 11-годишно момче смая всички присъстващи с танцовите си умения. Освен петелът, присъстващи спечелиха от томболата и няколко шпекови салама, няколко бутилки вино, а колежка от БТА се сдоби с бутилка ракия, която обаче подари на гостите на тържеството.

Банго Васил е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите. В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин. 

Според друга легенда Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.