Балите на София чакат 3 години за преработка в бъдещия екозавод на Пловдив?
Балите на София чакат 3 години за преработка в бъдещия екозавод на Пловдив? / снимка: Дарик Пловдив
Пловдивският екозавод край с. Шишманци, който се очаква да заработи до 5-6 месеца, няма да започне преработването на софийски бали без решение на Общинския съвет, заяви пред Дарик председателят на местния парламент Илко Илиев. Той е категоричен, че количествата, които предприятието ще поеме срещу заплащане, заедно с пловдивските отпадъци не бива да надвишават капацитета му.

До момента е доставено оборудването само за първата инсталация, която може да обработва 125000 тона годишно. При работа на 3 смени капацитетът й може да достигне 200000 тона, коментира адвокатът на консорциум „Екологичен завод” Георги Колев. Това означава, че рециклирането на 240-те хиляди тона столичен отпадък, които екоминистеството планира да прати в Шишманци, ще отнеме повече от 3 години. Изграждането на заложената по проект втора инсталация с капацитет 275000 тона ще отнеме 7-8 месеца, но засега няма договореност за нейното финансиране.

Балите категорично няма да бъдат складирани на територията на изграждащия се общински завод на Пловдив, каза още след консултации с МОСВ председателят на Пловдивския общински съвет. Той потвърди информацията на Дарик отпреди дни, че става дума за частни площадки на бившия завод „Стоманолеене” на територията на община Раковски, които са собственост на фирми на Николай Гигов и Атанас Търев.

Първо обаче трябва да се види дали община Раковски наистина ще приеме и какви количества софийски бали и какво ще ни предложи община София като условия за преработката им, се казва в официално разпространеното становище на председателя на Общинския съвет в Пловдив.