Бачковският манастир се подготвя за Бъдни вечер
Бачковският манастир се подготвя за Бъдни вечер / БНТ
Във всички храмове в страната днес ще бъдат отслужени литургии за Бъдни вечер. Много от манастирите са готови да посрещнат и туристи, съобщава БНТ. Ето как вървят приготовленията за един от най-светлите християнски празници в Бачковския манастир.


Подготовката за Бъдни вечер в Бачковския манастир започна рано сутринта със служба, която е по-дълга. По традиция се четат текстове от Стария завет, които разказват за пророчеството, че ще се роди Сина Господен, за да спаси грешните човеци.

Въпреки че в манастира в момента тече ремонт, през целия ден всички са добре дошли, да се помолят пред Чудотворната икона на Богородица и да споделят празника. По думите на игумена архимандрит Самуил, в този ден повече от всякога трябва да следваме посланията на Христос и да отворим сърцата си за хората до нас.

"Както Христос се е родил кротко, смирено, в място, където живеят животните, а той е бил Цар на царете, така по същия начин и ние да се опитваме да смиряваме себе си, да се опитаме да живеем със съзнанието, че човека срещу нас не е средство, което да използваме, не е вещ, да се опитаме да бъдем добри към човека до нас, това иска от нас нашия Спасител и той затова идва. Това сподели Архимандрит Самуил - игумен на Бачковския манастир.

БНТ