Бъдни вечер
Бъдни вечер / ThinkStock/Getty Images
В навечерието на Рождество Христово е един от най-светлите празници – Бъдни вечер.  Във всички православни църкви се отслужва Света литургия.
 
Според библейското предание на Бъдни вечер завършват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден.

ВИЖТЕ КАКВИ СА ТРАДИЦИИТЕ И ОБИЧАИТЕ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

В различните краища на страната народът нарича деня Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка. Той е посветен на дома, огнището, но и на предците.
 
Коледа по български (СНИМКИ)

Бъдни вечер е празник на семейството и е добре всички да са заедно. Подготовката за него започва отрано и трае няколко дни, за да се създаде приятната атмосфера.

Бъдни вечер
ThinkStock/Getty Images

Къщата засиява в коледна украса, а в центъра й е елхата. Освен че носи свежест, тя символизира плодородие и се вярва, че всеки член от семейството трябва да закачи на нея играчка. На върха на коледното дърво обикновено се слага звезда, която пък се асоциира с вечността.
 
ГАЛЕРИЯ: КОЛЕДНАТА УКРАСА В РАЗЛИЧНИ ГРАДОВЕ ПО СВЕТА

24 декември е последният ден от втория по продължителност християнски пост - рождествения. Според традицията от Игнажден до Бъдни вечер се яде само растителна храна с олио. 

Бъдни вечер
ThinkStock/Getty Images

За Бъдни вечер се спазват редица традиции, обичаи и обреди. Сред тях е слагането на точно определен брой ястия на трапезата, изгарянето на бъдника, раздаването на празничната питка, чупенето на орехи. Всички тези ритуали са свързани с гадания и пожелания за здраве, късмет и берекет през следващите месеци.
 
На Рождество трябва най-вече да празнуваме духовно в семейството си

На 24 декември Православната църква почита Света великомъченица Евгения. Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена.