Английската открива музей за своя юбилей
Английската открива музей за своя юбилей / dariknews.bg/ архив

Две седмици ще продължат честванията на 55-ата годишнина от основаването на Английската гимназия в Пловдив. За юбилея ще бъде представена и специална музейна експозиция в Балабановата къща на 8 юни, която след това ще остане постоянно изложена в сградата на най-елитната гимназия в града. Събрани са различни експонати, свързани с историята на учебното заведение, включително и документ от 1958 година, с който се основава училището, обясни директорът на гимназията Пенка Стайкова.

Всички експонати ще бъдат показани и в уникален за българската образователна система виртуален музей. Той е разработен от активни членове на Асоциацията на завършилите Езикова гимназия. Виртуалният музей (http://vm.els-plovdiv.com) съдържа снимки, видеоклиповe и грамоти и е в процес на постоянно набиране на материали.

Кулминация в честванията, които ще продължат между 7 и 21 юни, ще е концертът на Античния театър на 8 юни от 19 часа, на който ще свирят рок банди от различни випуски на гимназията. Той ще е със специалното участие на „Пиф” , Дичо, Нора и Бобо.

Фондация Стоил Куцев”, която ще подпомага ученици и учители, ще  основе журналистът Емил Кошлуков и негови съученици от Английската гимназия. От тази година фондацията ще дава възможност на един ученик от гимназията да следва в университет, като му предоставя стипендия за първите два семестъра от обучението.

На 21 юни ще бъде и балът на юбилейния 50-ти випуск на гимназията.

ЕГ Пловдиве най-старата езикова гимназия в Южна България. За 55-те години история през нея са преминали над 10 000 випускници. Училището е и сред водещите по успех на матурите през последните години.