Международен ден на майчиния език
Международен ден на майчиния език / netinfo
Стихове, народни приказки, разкази и песни на различни езици ще звучат в Дома на етносите в Пловдив по повод Международния ден на майчиния език. Етническите общности с най-стара история в града ще отбележат деня заедно от 17:00 ч. на 25 февруари (събота).

Освен български, турски, арменски, иврит, руски, италиански и ромски ще звучат в автентичната обстановка на третия етаж в Дома, където се намира т. нар. “жив музей”, пресъздаващ бита и обичаите на различните народности от края на 19 и началото на 20 век. Събитието се осъществявa с подкрепата на новия Генерален консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани и със съдействието на г-н Ахмед Пехливан, член на Кoнсултативния съвет на Фондация “Заедно” и Читалище “Мустафа Кемал Ататюрк”. 

International Mother Language Day e празникът, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света, който по инициатива на ЮНЕСКО се чества на 21 февруари. Тази дата не е случайна. На същия ден през 1952г. в град Дака в Бангладеш полицейски служители застрелват няколко студенти, които протестират в опит родния им език – бенгалският – да получи статут на официален в страната. Световният ден се отбелязва за пръв път през 2000 г. Посланието е за солидарност, основанa на разбиране, толерантност и мултикултурен диалог.

В света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват само от около 4% от населението на планетата. Според последни данни на Световната организация близо 6000 от тези езици са на път да изчезнат заради изключително ограничения брой хора, които са техни носители.