400 000 лв повече и нови проблеми при въвеждане на нощно извозване на боклука
400 000 лв повече и нови проблеми при въвеждане на нощно извозване на боклука / netinfo

Чистенето на Пловдив само нощем ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши, установи проучване на Дарик. Заявлението на заместник-кмета Димитър Цветков, че започва поетапно преминаване към сметосъбиране в часовете между 21 и 7 сутрин с цел облекчаване на трафика, не е обезпечено нито финансово, нито организационно, признаха от общинската фирма “Чистота” в отговор на репортерски въпрос. Заради пътуването на кмета Славчо Атанасов в чужбина към момента няма яснота дали при прегласуването на върнатото от областния управител решение за такса смет няма да се наложи лекото й завишение, за да се компенсира увеличението на разходите от въвеждането на нощно чистене.

100000 лева допълнително ще са необходими за една година само за надценките за нощен труд на шофьорите на сметовози и общите работници, които обслужват колите. Това изчисление направиха в “Чистота” по заявка на Дарик. Още 300000 лева над гласуваните до момента от Общинския съвет ще трябват за назначаването на още 50 организатори и контрольори в комуналната фирма. Наличните в момента няма да могат едновременно да надзирават сметоизвозването нощем и ръчното метене или почистването на снега денем, посочи управителят Радослав Кошински.

Според него не е изключено да възникнат и допълнителни проблеми, свързани с контрола от страна на отделите “Екология” в районните кметства, които подписват протоколите за свършената работа и работят само денем. Кой ще определи дали един пълен наполовина контейнер в 11 ч. през деня не е бил изпразнен предната вечер в 21 ч, попита Кошински.

От “Чистота” предупредиха още, че е възможно паралелно с облекчаването на трафика нощното чистене да създаде проблеми с шума при изпразването на металните контейнери. Дългогодишни общи работници си припомниха, че преди време, при чистене по тъмно, редовно гневни от тракането граждани са ги поливали с вода от балконите на жилищните блокове

Позицията на управителя на “Чистота” Радослав Кошински чуйте в прикачения звуков файл