39.4 %  активност на евровота в Смолянско
39.4 % активност на евровота в Смолянско / Sofia Photo Agency, архив

Избирателната активност в област Смолян достигна 39,44 % в края на изборния ден. Най-голям е процентът на гласувалите в община Борино – 51, 35 %, а най-нисък е в община Смолян – 35,78 %. Към 17.00 часа  избирателната активност бе 33, 03 %. В РИК се очаква да започнат да пристигат и първите протоколи от секционните избирателни комисии.

През деня в Районната избирателна комисия в Смолян са получени 9 жалби за нарушения.

Едната е за съмнения за купуване на гласове в смолянското село Петково, където е забелязано струпване на хора около черно ауди. Прокуратурата е започнала проверка по случая.

Друга жалба роднинска връзка между членове на секционната комисия в село Чеплетен, където са били назначени майка и син. Заради конфликта РИК освободи майката Теменужка Миткова от поста й.

Още една жалба е постъпила в районната избирателна комисия в Смолян. Тя касае две от секциите в родопския град, пред които са засечени коли и списъци с имена на хора в тях. Сигналът е подаден от наблюдател, а останалите две- от политическа партия, бореща се за евровота, съобщиха от комисията.

Изборният ден приключи нормално във всички 270 избирателни секции на територията на област Смолян, като не бяха регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред, свързани с изборния процес.  Имащите право на глас избиратели в област Смолян са 109 205 души, като десет от тях са столетници, сочат данните от ГРАО.

За охраната на секциите са ангажирани над 500 служители на ОД МВР – Смолян, 60 служители от Регионална дирекция "Гранична полиция" и 63 служители от ОУ ПБЗН – Смолян.

На всички избирателни секции са извършени охранителни обследвания от полицията и пожарната и за констатираните пропуски са уведомени съответните общини. Създаден е Регионален оперативен щаб за управление на силите и средствата за обезпечаване на обществения ред и сигурност.

Служителите на местните звена на дирекция „Български документи за самоличност“ са издали  в изборния ден  12  удостоверения на граждани с изгубени , откраднати или повредени личните  карти, за да могат да упражнят правото си на глас. За дните от 20-ти до 25-ти май са издадени още 15 такива удостоверения.