/ DarikNews
37-годишният пловдивчанин Николай Станков извади кръста в Пловдив днес по обяд. Станков за първи път се преборва за кръста и успя да надвие останалите 53-ма смелчаци, които се хвърлиха за светинята във водите на река Марица. 

DarikNews

Младият мъж каза пред журналисти, че за него  да се хвърли за християнския символ било предизвикателсво. Той пожела на пловдивчани здраве и щастие през новата година. 

4-годишно момченце хвана кръста на мъжкото хоро в Калофер (СНИМКИ)

След като кръстът беше изваден, всички мъже, които влязоха в Марица се прегърнаха и изпяха националния химн, а победителят ги поведе в опит за мъжко хоро. После той бе награден от Пловдивския митрополит Николай, който му даде светинята, за да я разнася из града под тепетата и да могат повече пловдивчани да се докоснат до нея. 

DarikNews

DarikNews

По традиция и тази година ритуалът се проведе на Водната палата край панаирния мост в Пловдив. Лично владиката хвърли дървения кръст във водата, като преди това отслужи Велик водосвет и благослови събралото се множество. Хиляди жители на града под тепетата се бяха събрали по мостовете, за да гледат церемонията. 

28-годишен брокер на недвижими имоти извади кръста в Асеновград (СНИМКИ)

DarikNews

Преди ритуала дядо Николай освети бойните знамена на формированията от Пловдивския гарнизон пред катедралния храм "Успение Богородично". 

DarikNews