/ DarikNews
151 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. Те са образувани за времето от 17 март 2020 г. до 10 април 2020 г.  на територията на апелативната зона, която включва прокуратурите в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали. 

Пиян шофьор предложи на КПП подкуп от 50 лв., за да влезе в Пловдив

146 от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване, като деянието е извършено по време на извънредно положение.

Двама нарушиха карантината в Пловдив, дадоха ги на прокурор

Две от делата са за нарушаване на противоепидемичните правила, заложени в заповедите на здравния министър, като в конкретните случаи досъдебните производства са за допускане на клиенти в ресторант и във фитнес зала.

Пробация и 5 000 лв. за собственик на фитнес в Пловдив, отворил го по време на пандемия

Три досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

30 досъдебни производства за нарушена карантина в Хасковска област

Апелативна прокуратура – Пловдив следи за срочното приключване на образуваните до момента общо 151 досъдебни производства, като най-голям брой от тях са в Районна прокуратура –  Пловдив - 29, в Районна прокуратура – Димитровград - 19, в Районна прокуратура – Хасково - 18, в Районна прокуратура – Стара Загора – 17, в Районна прокуратура – Пазарджик – 13, в Районна прокуратура – Кърджали – 12. 

Първи осъден за нарушена карантина в Пловдив

До момента две бързи производства на Районна прокуратура – Пловдив за нарушаване на противоепидемичните мерки са приключили, внесени са били в съда и по тях има произнесен окончателен съдебен акт.  

48 дела за нарушаване на извънредните мерки заради COVID-19 в Пловдивско

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.