/ DarikNews
Апелативна прокуратура – Пловдив взе под специален надзор 48 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки във връзка с разпространението на COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата под тепетата.  Те са образувани за времето от 17 март 2020 г. до 27 март 2020 г. на територията на апелативната зона, която включва прокуратурите в областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Тийнейджърка и гаджето ѝ нарушиха карантината си в Стара Загора, прибрали се от Англия

 
45 от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиваване. 3 досъдебни производства са за предаване на невярна информация или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.  

Прокуратурата подхвана двойка заради нарушена карантина, открили ги да пият кафе на пейка в Смолян

Апелативна прокуратура – Пловдив следи за срочното приключване на образуваните до момента общо 48 досъдебни производства, като най-голям брой от тях са в Районна прокуратура – Стара Загора - 7, в Районна прокуратура – Димитровград - 6, в Районна прокуратура – Чирпан - 5, в Районна прокуратура – Хасково - 5, в Районна прокуратура – Крумовград - 5. 

Девет души нарушиха карантината си в Старозагорско

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.