10 хил. пловдивчани може да съдят общината заради гаражите
10 хил. пловдивчани може да съдят общината заради гаражите / dariknews.bg/ архив
10 хил. пловдивчани може да съдят общината, заради гаражите
76017
10 хил. пловдивчани може да съдят общината, заради гаражите
  • 10 хил. пловдивчани може да съдят общината, заради гаражите

10 хил. собственици на гаражи може да заведат дело срещу община Пловдив, заради незаконно определяне на таксата за местодомуване на колите им. Това стана ясно след като Дани Каназирева от „Обединение за Пловдив“ спечели дело срещу общината, за незаконосъобразното формиране на таксите за гаражи.

Преди дни Административния съд се е произнесъл в полза на Каназирева, която представляваше 400 пловдивчани. Магистратите отменят наредбата, според която месечната такса за гараж е 29 лева, защото заложените в нея разходи за извършване на услугата са завишени и не отговарят на истинските.

Ако Върховният административен съд потвърди решението, това ще даде възможност на собствениците на гаражи да заведат граждански искове, заради по-високите такси, които са плащали през годините.

Каназирева бе категорична, че реалната такса за гаражите излиза не повече от 10 лева на месец.

Според данните, които местната администрацията е представила в съда излиза, че за издаването на едно разрешително за гараж са нужни 1044 минути.

В калкулацията за обслужването на гаражите, която формира крайната такса от 29 лева на месец, са включени още 442 420  лв. за заплати, 270 000 лв. за вода, горива и енергия, 477 737 лв. за външни услуги, 25 000 лв. за текущи ремонти.

„При така представените разходи се получава парадоксална ситуация, че цялата общинска администрация е впрегната да обслужва гаражите, да ги отопля, да ги мие и ремонтира“, коментира Каназирева.

Каназирева уточни, че това решение е съотносимо  към всички такси, които местната администрация събира.

В тази връзка тя възнамерява да внесе в Общинския съвет предложението за намаляване на такса битови отпадъци за юридически лица от 5,3 промила на 4 промила, а също така и за граждани – от 1,5 на 1 промила.