Започна подготовката на втория курс за многоцелеви летци за бойната авиация
Започна подготовката на втория курс за многоцелеви летци за бойната авиация / uag.dmitropoliq

На 18 януари 2016 г. в Учебна авиационна група „Георги Бенковски" с тържествена церемония беше дадено началото на втория курс за интензивна летателна подготовка на млад летателен състав за придобиване на способности по профила на изтребителната авиация. Той ще продължи до края на 2017 г., уточниха от авиациионната група в Долна Митрополия.

Групата се състои от осем млади летци. Петима са от военно формирование 28000 Граф Игнатиево. Това са лейтенант Теодор Христов - отличник на Випуск 2015, лейтенант Методи Иванов, лейтенант Денислав Танков, лейтенант Георги Йорданов и лейтенант Тодор Тодоров. Останалите трима - лейтенант Валентин Леков, лейтенант Симеон Георгиев и лейтенант Валентин Митев са от военно формирование 52090 Долна Митрополия.

Те преминаха през теоретичен курс, в края на който положиха изпит и бяха допуснати до летателна дейност. Съгласно план-графика първият етап от тяхното обучение ще се проведе на самолет РС-9М. До средата на 2017 год. те трябва завършат програмата за първоначално обучение и да достигнат ниво на подготовка за присвояване на класна специалност „Военен пилот трети клас". Вторият етап от обучението им ще се проведе на самолет L-39 ZA.

В словото си Командирът на УАГ„Георги Бенковски" полковник Юлиян Радойски каза: „102 годишната история на Българските Военновъздушни сили доказа, че сме силни, когато има приемственост в опита и заложените бойни традиции. Измина малко повече от година, когато тук, на Летище Долна Митрополия бе поставено началото на нова ера в авиационната ни история. Днес ние отново сме се събрали, за да обявим старта на продължението. Започва втория курс за интензивна летателна подготовка на млад летателен състав от формированията на ВВС за придобиване на способности по профила на изтребителната авиаиця.

Полковник Радойски връчи на младите пилоти книгата „Въздушните асове на България" с пожеланието тя да бъде не само спомен от този ден, а и техен морален наставник. „Летателна биография на тези славни авиатори ще ви дава сили и упование в тежки моменти. Помнете, че само с пълно себеотдаване на родното небе се постигат високи резултати и професионално израстване".

С високи темпове върви обучението на пилотите от първия курс за интензивна летателна подготовка, чието начало бе дадено през ноември 2014 год.

Четиримата пилоти лейтенант Светослав Пентиев, лейтенант Александър Иванов, лейтенант Аспарух Пашов и лейтенант Йордан Тонев вече завършиха първия етап от своето обучението на самолет РС-9М и присвоиха класна специалност „Военен пилот трети клас".
В края на месец януари, след като завършат курса по теоретична подготовка за приучване на самолет L-39 ZA, те ще бъдат допуснати до летателна дейност. Под прякото ръководство на майор Пламен Попов за тяхното летателно израстване ще се грижат инструкторите майор Пламен Иванов, капитан Дилян Дилов, капитан Иво Първанов и капитан Петър Муков.

На финалната права са вече шестимата пилоти, чието обучение се осъществява на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39ZA. До месец април 2016 год. те ще достигнат ниво на подготовка и ще бъдат допуснати до изпит за придобиване на класна специалност „Военен пилот първи клас". Събитието се очаква да стана факт на празника на авиацията и космонавтиката 12-ти април 2016 г.