Започна обучението по ендоскопска гинекологична хирургия
Започна обучението по ендоскопска гинекологична хирургия / Люба Нинова

Първият в България Work shop по eндоскопска гинекологична хирургия стартира днес в Плевен. Тристранната видеовръзка в реално време беше осъществена между болниците в Льовен, Белгия, Амстердам в Холандия и Плевен, България. Идеята за Work shop-а е на домакина – проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицински университет Плевен, а организатор е Българската асоциация по гинекологична ендоскопия.

На операционната маса беше жена с миома, на която проф. Горц в Льовен, Белгия направи операция, предавана наживо чрез телемост. Проф. Горчев по-късно също оперира пациентка, в плевенската онкохирургия, с робота Да Винчи. В същото време около 150 души специалисти-гинеколози от трите нации бяха участници в нагледните курсове по ендоскопска хирургия.

Още за начинанието чуйте от ректора на Медицински университет Плевен проф. д-р Григор Горчев в звуковия файл.

Големите преимущества при роботизираната система за операции Да Винчи е както за опериращите специалисти, така и за пациентите. От една страна, стандартната при отворената хирургия онкологична гинекологична операция продължава близо три часа и половина, докато с робота тя трае час и половина. Не е за пренебрегване и факта, че периодът за престой на пациента в болнично заведение се съкращава – от десетина дни до 4-5, а и възстановителният период протича за по-късо време и по-леко.

Следващата операция в програмата на Work shop-а е утре, 24 октомври, ще я извърши проф. Бетоки в Бари, Италия.