Юнал Мъстънов и Ертан Хасан зарязаха лозята в село Дойренци
Юнал Мъстънов и Ертан Хасан зарязаха лозята в село Дойренци / archive.dariknews

На 14 февруари край ловешкото село Дойренци изпълниха обичая „зарязване" по случай Трифон Зарезан. Организатор на събитието е най-големият производител на вино в Ловешка област. Сред официалните гости на тържеството бяха заместник-областният управител Юнал Мъстънов и заместник-кметът на Ловеч Ертан Хасан. Това съобщиха от ловешката Областна администрация.

За трета поредна година на това място хора от различна възраст, облечени в народни носии, се събраха на лозовите масиви, за да почетат празника. За цар на лозето бе избран 32-годишният Георги Петров, който бе коронясан с корона от лозови клонки.

Както е традицията отец Вениамин освети лозята за берекет и плодородие, а царят на лозето поля с вино, за да има богата и качествена реколта. След това се извърши ритуалът „зарязване" на лозите. Царят на лозето нарече: "Дай Боже, свети Трифон да помага, да се роди много грозде, Свети Трифон да варди лозето от замръзи, от суша. Господ да го пази от градушки и да е берекетлийско. Както виното тече, така и гроздето на лозата да расте. Да даде Свети Трифон голям берекет. Да даде Господ таз година гроздето да няма обиране, а виното да няма изпиване."

Според лозарите, тази година се очаква по-добра реколта от миналата. За това какво грозде ще стане 70 процента зависи от подрязването на лозите. За доброто настроение на празнуващите звучеше народна музика, а танцово майсторство показаха танцьорите от фолклорен състав „Елит". По традиция празникът бе съпътстван от каруци с бъчви вино, обредни хлябове и вкусотии на жар.