Васильовден е
Васильовден е / dariknews.archive

С Васильовден се слага началото на Новата година. Празникът се нарича още и Сурваки заради българския обичай сурвакане. На 1 януари - стар стил - 14 януари, църквата чества големия християнски мислител, философ и писател Свети Василий Велики. Той е епископ на Кесария Кападокийска - Мала Азия и воюва успешно с широко разпространената през IV век арианска ерес -учение, което отрича божествената природа на Христос.

Василий успява да наложи принципите на ортодоксалното християнство в голяма част на източните територии на Римската империя. На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и активното добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи."Познай себе си", казва светецът."Познай своята душа. Познай природата си - познай, че тялото ти е смъртно, а душата безсмъртна, че нашият живот е двояк - че едното принадлежи на плътта и е преходно, а другата е сродна на Духа и не знае граници.

"Още приживе, Василий е наречен от съвременниците си Велик,заради гениалния си ум и деятелна воля за помощ на ближните. Той определя точния ред на църковните всенощни песнопения и създава Василиевата Света Литургия, която е запазена до днес и се изпълнява 10 пъти през годината. Свети Василий я отслужва за последен път на 1 януари 379 г. и вечерта умира. На погребението му се стича цяла Кесария, а след смъртта му църквата го канонизира за светец.

В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата.Сурвачките са направени от дрян - най-рано цъфтящото и със здрава дървесина растение.

Украсата им е от нанизи пуканки, сушени плодове, дребни парички, разноцветни вълнени конци, кравайчета. Децата започват сурвакането от най-възрастния, като казват пожеланията:Сурва, сурва година, весела година,голям клас на нива, червена ябълка в градина,жълт мамул на леса, голям грозд на лоза.Пълна къща с коприна, живо-здраво до година,до година, до амина.

Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства.С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на „мръсните" дни и да предпазят хората от тях.

Обредна трапеза през този ден е блюдо със свинско месо, баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клончета-късмети, сарми, кокошка, мед, жито, орехи, тиквеник, туршия, пача, кравайчета, ошав. На този ден именници са Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa.