antonov
antonov / dariknews.archive
Васил Антонов е водачът на БСП за 15-ти МИР – Плевен. Това стана ясно след като Националният съвет на БСП прие предложенията за водачи на листите за предстоящите извънредни парламентарни избори, информираха от пресофиса на партията.

„При избора на водачите ни на листи заложихме на професионализма обновлението, приемствеността и съчетаването на ярки партийци и авторитетни обществени личности“. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова представи пред НС на партията критериите, които са били водещи при формиране на структурата на парламентарната група и на водачите.  Тя обясни, че водачите са професионалисти в различни области - юристи, финансисти и икономисти, дългогодишни кметове, хора с опит в местната власт и регионалното развитие, експерти по национална сигурност, вътрешен ред и борба с престъпността,  външна политика, експерти в образованието, земеделието, културата и медии, специалисти в енергетиката, околната среда, младежка политика и спорт.   „Покрити са важните сектори и комисии в парламента, където трябва да се отстояват освен политически и експертни позиции“, коментира председателят на БСП.  

Корнелия Нинова посочи като друг критерий обновлението, за което БСП е дала заявка - около 40 % са новите лица сред водачите, 60% са опитни парламентаристи, които досега са били в парламента. На трето място тя посочи приемствеността -  сред водачите има кадри с дълъг партиен и парламентарен опит и нови, които за пръв път ще бъдат депутати. На четвърто място лидерът на левицата посочи съчетаването на ярки партийни кадри, с авторитет в обществото, които са ляво мислещи, не са членове на БСП, но приемат и споделят платформата, която бе одобрена  на конгреса и декларират готовност да работят в парламента за нейното изпълнение.