Ваня Събчева в Ниш: Ловеч е област с много възможности
Ваня Събчева в Ниш: Ловеч е област с много възможности / lovech.press

Ловеч е област с много възможности. Това заяви областният управител Ваня Събчева пред представители на бизнеса от сръбския град Ниш. Тя очерта отрасловата структура на областта, индустрията на региона и възможностите за инвестиции. Това стана на среща в Регионалната стопанска камара на Ниш на 28 март, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Ловеч.

Събчева бе в западната ни съседка като участник в Програмата „Дни на Ловеч в Сърбия", организирана от община Ловеч. Тя сподели пред домакините успехите на Ловешка област в усвояването на средства от ЕС в първия програмен период и подчерта, че е в Ниш като представител на държавата, за да помогне на представителите на местната власт да осъществят планираните контакти. По време на разговорите с кмета на Ниш Зоран Перишич стана ясно, че експерти от неговата управа ще дойдат на обучение в Ловеч по управление на европроекти. „Ловешка област е първа у нас в усвояване на средства по оперативна програма „Регионално развитие" - коментира и за нишката телевизия Събчева. - За миналата година са реконструирани 100 км пътища само в нашата област. Това е важното - първо инфраструктура, после инвестиции и създаване на работни места."

Областният управител на Ловеч бе гостоприемно посрещната от колегата си - началника на Нишавския окръг Александър Цветкович. С представители на местната власт и бизнеса бе обсъдено ефективното сътрудничество във всички сфери на обществения живот. „Готови сме за обмен на туристи между Ловеч и Ниш - каза Събчева. - Видях тук хубава природа и богато културно-историческо наследство." Тя подчерта и че Ловеч е също прекрасен град с традиции, достойно минало и настояще, което трябва да бъде споделено. Събчева заяви готовност като областен управител да съдейства с всичко необходимо за осъществяване на ползотворни контакти и между бизнеса на двете страни.

Александър Цветкович я изпрати с подарък - плакет с Миланския едикт, подписан през 313 г. от родения в Ниш римски император Константин Велики, направил християнството равно с другите религии в Римската империя.

Ваня Събчева в Ниш Ловеч е област с много възможности
netinfo

Програмата „Дни на Ловеч в Сърбия" се проведе от 27 до 29 март. Областният управител заедно с кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев и с председателя на общинския съвет Корнелия Маринова се срещна още с представители на Туристическата организация в Ниш, с председателя на Градския съвет Миле Илич, с генералния консул на Република България в Ниш Атанас Кръстин.