Вампирска сага и любов на балкански кинофест
Вампирска сага и любов на балкански кинофест / obshtina.pleven

При висок интерес от плевенските зрители започнаха Дните на балканското кино. „Местният вампир" /Черна гора/ и „Плодовете на нара" /Турция/ бяха първите показани в Летния театър филми от Фестивала за филми от Югоизточна Европа SEEaParis. Дните се организират от Община Плевен и Фондация „Балканика".

В петък, 14 август, също от 21:00 часа предстои прожекцията на българския мюзикъл „Малка нощна приказка" на режисьора Николай Акимов. Сценарист е Людмил Станев , камера: Димитър Гочев, Ненад Бороевич, музика - Румен Тосков.

В ролите плевенската публика ще види Калофер Христов, Александър Косев, Николай Урумов, Мая Новоселска, Тодор Колев, Димитър Рачков, Надя Конакчиева, Стефания Колева, Радослав Сентова, Ваня Щерева.

Малкият Мишо и баща му живеят в голяма къща с много наематели. След скандал между родителите, майка му напуска дома и десет дни преди Коледа двамата мъже трябва сами да се справят с живота. Докато бащата - лекар хирург - работи на нощни смени в болницата, съседите се редуват да се грижат за момчето. Мишо си представя всеки от тях като герой на фантастични истории - приказки, които той измисля и заедно с това прави различни планове с надеждата да върне майка си вкъщи.

В събота - 15 август, ще бъде излъчена словенската трагикомедия „Циганският Шанхай". Филмът е получил награда за сценарий и на MontrealWorldFilmFestival.
Режисьор: Марко Набережник, сценарист: Марко Набережник
В ролите:Вишар Вишка, Асли Байрам, Сенад Басич, Марюта Сламич

„Циганският Шанхай" е любовна история, създадена по романа на Фери Лайншек. Основните действащи лица са членове на циганската фамилия Мирга. Лютвия Белмондо Мирга разказва една история за четири поколения. Белмондо - главнят герой на филма - е цигански цар, който решава да създаде свое собствено циганско село. Той го кръщава Шанхай. Белмондо върти успешна търговия с контрабандни стоки и неговата власт и влияние растат. Дори успява да спечели местната полиция и местните властници на своя страна, които му помагат да стане недосегаем за закона. Но с разпадането на Югославия контрабандата на стоки се заменя с контрабанда на оръжие. Макар и доходен, бизнесът заплашва да застраши живота му. Белмондо се озовава на кръстопът. Дали да защити собственото си семейство, или да жертва личното си щастие заради печалбите ?... „Циганският Шанхай" е една история за копнеж по щастието; това е разказ за любов и семейни връзки, в който сълзите са преплетени със смях.
И всичко това се случва във времето когато Югославия се свива като „шагренова кожа".