В Ловеч изключват светофари, за да предотвратят катастрофи
В Ловеч изключват светофари, за да предотвратят катастрофи / dariknews.archive

Поради лошите метеорологични условия и за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия и опасности при движението на моторни превозни средства и пешеходци се изключват светофарните уредби на някои кръстовища, съобщават от пресцентъра на община Ловеч. И уточняват, че това става там, където поради наличие на надлъжен наклон на единия или двата пресичащи се пътя при работеща уредба би се затруднило потеглянето и преминаването на автомобили, което може да създаде опасност за движението и предпоставки за катастрофи. Нормалната работа на светофарите на тези кръстовища ще бъде възстановена веднага щом метеорологичните условия се подобрят и отпаднат предпоставките за опасност за движението и пътнотранспортни произшествия.

Наложените промени са заради постоянния снеговалеж и ниските температури в последните две седмици. Същевременно върви непрекъснато почистване и третиране с антиобледенителни препарати от страна на служителите на общинската фирма „Еко" ЕАД, която отговаря за снегопочистването в града.

От общината напомнят още, че ръководителите на учреждения, стопански и обществени организации, търговски дружества, фирми, заведения за обществено хранене, магазини и ателиета за услуги и на гражданите - собственици, стопанисващи и експлоатиращи сградите, имат задължението да почистват прилежащите към тях тротоари и вътрешни междублокови пространства от сняг, както и ледените висулки по сградите. Снегът трябва да се складира в близост до бордюра, а не да се изхвърля върху почистеното пътно платно. При установени нарушения на физическите лица се налага глоба от 50 до 200 лева.