Ученици отказват родители от цигарите
Ученици отказват родители от цигарите / archiv.DarikNews

През миналата учебна година, учениците от начален етап на СОУ"Иван Вазов"-Плевен участваха в „Проектът на нашия клас - За живот без тютюнев дим-5" на Министерството на здравеопазването и завоюваха първо място в страната.

Те проведоха множество инициативи, свързани с превенция на тютюнопушенето. Активно се включиха деца и родители от III „д" клас и това ги мотивира да изготвят нов проект и да продължат работата и през тази учебна година. През ноември 2012-та, учениците от IV„д" клас разбраха, че проектопредложението им е одобрено от Министерство на здравеопазването и започнаха работа.

Решено беше, при всички възможни случаи с езика на хумора и закачката да напомнят на родителите, че тютюнопушенето е вредно. Така и самите ученици изграждат своя собствена позиция към тютюнопушенето. С работата по проекта се цели да се привлече вниманието на възможно по-голям брой хора и да стане ясна и тяхната позиция. Цели се също да откажат повече родители от тютюнопушенето и да ги накарат да се съобразяват с непушачите. Най-важното е децата от класа да изградят трайно отрицателно отношение към цигарите и пораствайки и попадайки в среда на пушачи, да останат непушещи през целия си живот.

Учениците направиха обширно проучване за вредата от цигарите и други зависимости и изработиха подробен постер, който споделиха с учениците от IV „а", III „б" и III „в" клас от училището.

Ученици отказват родители от цигарите
netinfo

Постерът беше показан и пред родителите, като заедно се забавляваха с игри, показващи вредата от тютюневия дим.

Материалите бяха обобщени в книга, която ще бъде подарена на училищната библиотека. Изработени бяха също и презентации, в които се разяснява, колко е вредно да се пуши.

Истински успех за двугодишната работа на учениците е, че вече има родители, трайно отказали се от цигарите, което радва всички.

Предстои съвместен излет в парк „Кайлъка", но без цигари сред природата.