Тази вечер започват Дните на балканското кино
Тази вечер започват Дните на балканското кино / dariknews.archive

Дни на балканското кино стартират на 7 август в Плевен с романтичната комедия, изпълнена с хумористични обрати, „Местният вампир" от Черна гора. Режисьор е Бранко Балетич, сценарист - Бранко Ковачевич , участват: Стела Цеткович, Гордана Гаджич, Зана Гардасевич.

Всеки петък и събота през август, а последната седмица - и в неделя, в Летния театър в парк „Кайлъка" от 21:00 часа ще се излъчват филми, участвали в престижния Фестивал за филми от Югоизточна Европа SEE A PARIS, провеждащ се във френската столица.

"Местният вампир" е филм за млад човек, затънал в дългове от хазарт, който търси начин да избяга от преследвачите си мутри. Той и майка му съчиняват отчаян план за бягство - решават да инсценират смъртта на младежа. Двамата имитират погребение, а след него синът се крие на тавана на къщата им. Когато той се измъква, за да посети приятелката си, е забелязан от съседите, които стигат до заключението, че съкварталецът им е вампир, възкръснал от мъртвите. Не минава много време и новината за „истинския вампир" привлича вълни от туристи, включително и мафиотите-преследвачи, които, обаче, не са изцяло убедени в реалността на цялата тази вампирска история...

На 8 август плевенските зрители ще видят турската драма „Плодовете на нара" с режисьор Юмит Юнал, сценарий - Юмит Юнал, в ролите: Сера Йълмаз, Фалци Азуман, Ирем Алтюг, Идил Фират.

След прожекциите, фирмата концесионер на Летния театър осигурява безплатен транспорт за зрителите - от паркинга при ресторант „Двете сърнета" през централната градска част, до жп гарата.

Дните на игралното кино от Балканските страни се представят от Община Плевен и Фондация „Балканика". Прожекциите са безплатни.