/ Thinkstock/Getty Images
"Таксиметрови шофьори в Плевен внесоха писмо до кмета на общината Георг Спартански с искане намаляване на патентния данък за такситата заради коронакризата". Това съобщи Мария Попова, заместник-председател на синдикат "Сила".

Писмото е подписано от 123 таксиметрови шофьори. Попова поясни, че желанието на хората от бранша е намаляване, разсрочване или отменяне на патентният данък, тъй като втората вълна от COVID-19 е оказвала силно негативно влияние върху в техния бизнес.

Минимум 1,54 лв. първоначална цена в софийските таксита от 2021 г. (ВИДЕО)

Попова каза, че имат сведения от редица общини, където местните власти са предприели облекчаващи мерки, включително временно отпадане за 2020/2021 г. на алтернативния патентен данък за такситата.

Тя допълни, че разчитат на кмета Спартански и на Общинския съвет да бъде прието решение, което да предпази бранша "да не загине и да продължи да работи". Той дава препитание в Плевен на стотици семейства, каза синдикалистката. Те очакват среща с кмета, за да го запознаят с реалното състояние на нещата в условията на COVID-19 кризата.

Попова каза, че алтернативният патентен данък в Плевен е 450 лева, отделно плащат 35 лева за стикери, отделно застраховки и други данъци и такси. По думите й, разходите за поддържане на кола са около 10 000 лева годишно, което в сегашните условия е непосилна задача.
БТА