Съоръжение за гнездене върна колония пеликани
Съоръжение за гнездене върна колония пеликани / снимка: РИОСВ Плевен

Три проекта за възстановяване на влажните зони и ползване на ценни горски екосистеми са реализирани на територията на РИОСВ Плевен през миналата година. Резултатите от тях бяха представени днес, а повод за това е 2 февруари, обявен за Ден на влажните зони.

Проект "Възстановяване на влажни зони и намаляване на замърсяването" е реализиран на територията на остров Белене и е финансиран от световната банка. Благодарание на него са направени три шлюза, с които се е увеличила водната повърхност на блатата на острова. В резултат на това са се завърнали доста видове птици. А чрез изграждането на изкуствена платформа за гнездене е привлечена отново и колония от пеликани. Съоръжението е направено по проект на Българското дружество за защита на птиците - клон Свищов и със съдействието на Фонд за дива природа, дирекцията на природен парк "Персина" и на РИОСВ Плевен.

Втора такава платформа трябва да бъде изградена до края на март тази година, уточни д-р Иво Вутов, старши експерт «Биоразнообразие и защитени територии» в РИОСВ Плевен.

Тази година Денят на влажните зони преминава под наслов «Горите - в полза на водите и влажните зони». И тъй като горите са важен воден регулатор, два от проектите, които са осъществени в региона на РИОСВ Плевен, са свързани с тяхното възстановяване. Община Левски е кандидатствала с проект за възстановяване на алувиални гори в рамките на село Градище. Такива гори ще бъдат възстановени и на територията на остров Градина и прилежащото крайбрежие, допълни д-р Вутов.