Страдащите от редки заболявания в Плевенско са четирима
Страдащите от редки заболявания в Плевенско са четирима / sxc.hu.
Страдащите от редки заболявания в Плевенско са четирима
26520
Страдащите от редки заболявания в Плевенско са четирима
  • Страдащите от редки заболявания в Плевенско са четирима

Четирима са жителите на Плевенска област, които страдат от редки болести, това сочат официалните данни. Те бяха представени днес в Плевен по време на информационна кампания посветена на Международният ден на редките болести - 28 февруари.

Основен проблем не само у нас, но и в Европа е късното поставяне на диагнозата при хората, страдащи от рядка болест. Това изисква специфични скъпоструващи методики, които не във всяка страна могат да бъдат осигурени на пациентите, каза д-р Ивелина Йорданова, главен асистент в Клиниката по дерматология и венерология в Плевен. В категорията на редките заболявания попадат- първичен имунодефицит, акромегалия /гигантизъм/, мукополизахаридоза и други. Тя поясни, че лечението също е трудно, защото продължава до края на живота на пациентите, налагат се ежедневни грижи със скъпоструващи лекарства и превръзки.

Около 1 500 - 2 000 лв. месечно са необходими за медикаменти и лекарства на хората, страдащи от редки заболявания. Те обаче не могат да си ги осигурят и използват съвсем обикновени такива, допълни д-р Йорданова. Според нея това снижава качеството на живот на пациентите и изходът от заболяването е ранен и неблагоприятен. Проблем е и това, че у нас Здравната каса и Министерство на здравеопазването не осигуряват на тези хора никаква подкрепа, както по отношение на диагнозата, така и по отношение на лечението, каза още тя. Подробности чуйте в прикачения файл.....