gigen
gigen / obshtina.guljantsi
На 16 февруари СУ „Асен Златаров” в село Гиген отбеляза 132 години от рождението на патрона на училището с богата литературно-музикална програма в салона на училището. Гости на празника бяха кметът на Гиген Красимир Първанов,  секретарят на Община Гулянци – Мариана Трифонова, гл. експерт „Образование”  Галя Доцева, както и много учители, бивши и настоящи възпитаници на гимназията.
 
Тържеството започна с кратко приветствие от директора Николина Маркова, а Мариана Трифонова поздрави от името на кмета на общината Лъчезар Яков ръководството, учителите и учениците с думите: "Всички вие отдавна сте доказали, че достойно носите името на своя патрон. Изпълнени с идеи и новаторство, верни на традициите, вие вървите напред заедно и това ни дава увереност, че от тази училищна сграда ще излязат добри и образовани хора, блестящи учени, общественици, хора на изкуството. Продължавайте да градите, творите и мечтаете заедно! Нека Асен Златаров е пример и вдъхновение за вас – учители и ученици, за да се гордеете с родното си училище и неговите постижения! ”.
 
Гости и публика имаха възможност да гледат презентация за историята на образованието в Гиген от древността до наши дни, създадена от учениците от групата по интереси „Краезнание” по Националната програма „Твоят час”, с ръководител Диан Мушатов.  В програмата участваха и останалите групи по интереси – литература, фолклор, музика, театър и химия, както и училищния хор и кръжока по худ. слово.   Момчетата и момичетата представиха песни, танци, стихове, драматизации и дори атрактивни химически опити.
 
През тази учебна година в гимназията в село Гиген се обучават около 220 деца от 1-ви до 12-ти клас. Това е второто по големина училище в община Гуянци. Преди няколко години материалната база бе напълно обновена по Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”. За 250 000 лв. беше извършен цялостен ремонт на сградата. Сега децата учат в много добри условия. Общината и училището реализират редица проекти с цел подобряване на материалната база, развиване на талантите и възможностите на децата, обогатяване на знанията и уменията им. Към училището има кръжок по художествено слово, певчески хор, танцови и балетни състави, театрално студио и други извънкласни форми, които ангажират учениците в занимания с изкуства и наука.