Синдикално дружество учредиха в плевенския затвор
Синдикално дружество учредиха в плевенския затвор / dariknews.archive

След като няколко служители от охраната на затвора в Плевен, по примера на други свои колеги от страната, преди време осъдиха Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието за това, че не им е изплащан извънредният труд, на 18 декември, 2012 година, деветима надзиратели от плевенския затвор учредиха и Синдикално дружество към Синдикат на служителите в затворите в България.

Така на практика дванадесет от общо тринайсетте затвора в страната имат вече изградена синдикална структура към ССЗБ. За председател на синдикалното дружество в плевенския затвор е избран надзирател Илиян Гергов.

Основни цели на синдикалното дружество са привличането на нови членове и справяне с проблемите, които са идентични с тези на служителите в останалите места за лишаване от свобода и се израяват най - вече в грубото погазване на основни трудови права, и подценяване правото на сдружаване и синдикална дейност.

Останалите дружества от района на Северна България увеличиха членската си маса като в Ловеч са 102, Белене - 87, Бойчиновци - 85 души. Това стана само за два месеца, поради недоволството сред служителите и многото проблеми пред пенитенциарните служители.